Αρθροπλαστική ισχίου σε υπέρμετρα παχύσαρκους ασθενείς

ΕΝΟΤΗΤΕΣ


  Η αρθροπλαστική στους ασθενείς με σοβαρή παχυσαρκία έχει αρκετά σημεία που χρειάζονται προσοχή και αυτό διότι αν δεν λάβουμε τα μέτρα μας ενδέχεται να έχουμε σοβαρές επιπλοκές από το χειρουργείο της ολικής αρθροπλαστικής ισχίου. Υπάρχουν θέματα όσον αφορά την παχυσαρκία αυτή καθεαυτή, όπως για παράδειγμα η αυξημένη συχνότητα αυτών των ασθενών για λοιμώξεις λόγω του λιπώδους ιστού, και των πιθανών νεκρών χώρων που δημιουργούνται, η αυξημένη πιθανότητα για θρομβοφλεβίτιδα και πνευμονική εμβολή, η αυξημένη πιθανότητα για αιμορραγία καθώς και τεχνικά θέματα όσον αφορά την δύσκολη χειρουργική τεχνική.

  Προβλήματα κατά τη διάρκεια της αρθροπλαστικής σε παχύσαρκους ασθενείς

   

  • Αρχικώς προβλήματα κατά την αναισθησία. Είναι πολύ πιο δύσκολο να επιτευχθεί περιοχική αναισθησία, θέλει προσοχή και εμπειρία από τον αναισθησιολόγο
  • Καλή αναισθησιολογική προετοιμασία με καλές φλεβικές γραμμές που πολλές φορές είναι δύσκολο στους παχύσαρκους.
  • Προσοχή για λοιπά προβλήματα που συνδυάζονται πολλές φορές με φλεβική ανεπάρκεια σε αυτούς τους ασθενείς, για τον κίνδυνο θρομβοφλεβίτιδάς (αντιθρομβωτικές κάλτσες) και τον κίνδυνο από αναπνευστική δυσχέρεια.

   

  Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης απαιτείται προσοχή:

   

  • Στην τοποθέτηση του ασθενούς στην χειρουργική τράπεζα να μην χαθούν τα οδηγά σημεία της προσπέλασης στον χειρουργό
  • Στον σχεδιασμό της χειρουργικής προσπέλασης ώστε να έχει καλή ορατότητα ο χειρουργός και να μην υπάρχει πιθανότητα ιατρογενών βλαβών, δηλαδή βλαβών που πολλές φορές τις βλέπουμε να δημιουργούνται από τους ίδιους τους χειρουργούς.
  • χρειάζεται κατάλληλη προετοιμασία γιατί θα έχει μεγαλύτερη απώλεια αίματος λόγω του λιπώδους ιστού (απαιτείται πιθανώς συσκευή διεγχειρητικής αυτομετάγγισης)
  • χρειάζονται κατάλληλα εργαλεία για να έχει καλή ορατότητα ο χειρουργός γιατί σε αντίθετη περίπτωση ίσως αυτό να αποτελέσεις το μεγαλύτερο πρόβλημα και δυσκολία για τον χειρουργό και το μεγαλύτερο κίνδυνο για τον ασθενή.
  • Καλή χειρουργική τεχνική για να μην δημιουργηθούν «νεκροί χώροι» και αυξηθεί, η ήδη αυξημένη, λόγω του λιπώδους ιστού πιθανότητα λοιμώξεων.

   

  Δηλαδή τα περισσότερα από τα λάθη που έχουμε διαπιστώσει που προσέρχονται στο κέντρο μας είναι από ασθενείς παχύσαρκους, οι οποίοι έχουν πολύ μικρή χειρουργική τομή, γιατί ο χειρουργός  τους είχε υποσχεθεί πολύ καλή αισθητική τομή ή γιατί δεν γνώριζε ότι έπρεπε να επεκτείνει την τομή, με αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης να μην έχει καθόλου καλή ορατότητα και να προξενηθεί μεγάλη ζημιά στον ασθενή. Επομένως είναι απαραίτητο ο καλός σχεδιασμός και η αναζήτηση κατάλληλων χειρουργικών εργαλείων. Απαιτείται επίσης έμπειρος βοηθός ώστε να διευκολύνει τον χειρουργό στις κινήσεις, οι οποίες ούτως ή άλλως είναι δύσκολες στον παχύσαρκο ασθενή. Μετά το χειρουργείο, χρειάζεται επίσης προσοχή κατά την διάρκεια της κινητοποίησης, απαιτείται έμπειρος φυσικοθεραπευτής και γενικώς χρειάζεται χειρουργική τεχνική που εξασφαλίζει πολύ γρήγορη κινητοποίηση.

   

   

  Γιατί υπερτερεί η τεχνική μας στους υπερβολικά παχύσαρκους :

   

  • Καλύτερη προσπέλαση και ορατότητα (ειδική S.P.A.I.R.E)
  • Μικρός χειρουργικός χρόνος
  • Κατάλληλα εργαλεία και τεχνολογία αιχμής
  • Εξατομικευμένες προθέσεις και 35 διαφορετικά μεγέθη εμφυτευμάτων (7 offsets με 5 μεγέθη σε κάθε offset)

   

  Στο κέντρο μας έχουμε αντιμετωπίσει πάρα πολλούς υπερβολικά παχύσαρκους ασθενείς με άριστο αποτέλεσμα και μπορούμε να σας φέρουμε σε επαφή μαζί τους για να σας εξηγήσουν οι ίδιοι την άριστη προετοιμασία, την τάχιστη αποθεραπεία και το πως έχει αλλάξει η αρθροπλαστική ισχίου όλη την καθημερινότητά και την ζωή τους.