Αρθροπλαστική ισχίου μετά αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα

ΕΝΟΤΗΤΕΣ


  Αυτή η μορφή ρευματοπάθειας πέρα από τα κοινά γενικά χαρακτηριστικά που αναφέραμε στην ρευματοειδή αρθρίτιδα, δημιουργεί μία έντονη αρθρίτιδα στην σπονδυλική στήλη και καταλήγει σε μια πολύ μεγάλη δυσκαμψία ολόκληρης της σπονδυλικής στήλης συμπεριλαμβανομένου και του αυχένα. Συνακολούθως οι ασθενείς ακόμα και σε νεαρή ηλικία έχουν χαρακτηριστική κίνηση, όπου περπατάνε με  κάμψη του κορμού μπροστά και όταν θέλουν να στρίψουν τον κορμό προς μια μεριά γυρνάνε ολόκληρο το σώμα. Το μεγάλο πρόβλημα είναι  ότι επειδή η αυχενική μοίρα στην σπονδυλική στήλη δεν μπορεί να κάνει κίνηση υπερέκτασης, ο αναισθησιολόγος δεν μπορεί να διασωληνώσει τους ασθενείς, οπότε πρέπει να διαθέτει  η κλινική το ινοπτικό ενδοσκόπιο όπου είναι μία οπτική κάμερα που θα τον βοηθήσει να κάνει την διασωλήνωση ( να περάσει  τον ενδοτραχειακό σωλήνα με τον αυχένα σε ουδέτερη θέση ή σε μικρή κάμψη, για να πραγματοποιηθεί η αναισθησία). Φυσικά είναι πολύ καλύτερο να γίνει περιοχική αναισθησία (επισκληρίδιος)  όμως και εδώ πάλι λόγω της αποτιτάνωσης, δηλαδή του γεγονότος  ότι η σπονδυλική στήλη είναι σαν κολώνα μπαμπού (baboo spine), είναι πολύ δύσκολη τεχνικά η περιοχική αναισθησία στον μη εξοικειωμένο αναισθησιολόγο. Συνεπώς πρέπει ο ασθενής να έχει επισκεφθεί τον αναισθησιολόγο στον προεγχειρητικό έλεγχο και ο τελευταίος να είναι προετοιμασμένος κατάλληλα γιατί μπορεί να χρειαστούν ακόμα και ειδικές ακτινογραφίες προκειμένου να ενημερωθεί ο αναισθησιολόγος για το τι συμβαίνει. Στο καθαρώς χειρουργικό κομμάτι υπάρχει μεγάλη ποσότητα οστεοφύτων (παθολογικό οστούν)  που θέλουν αφαίρεση.  Επίσης πολλές φορές επειδή υπάρχει ένα ευμεγέθες οστεόφυτο στο έσω τοίχωμα της κοτύλης απαιτείται μεγάλη προσοχή και εμπειρία ώστε να μπει το εμφύτευμα της κοτύλης στην φυσιολογική του θέση. Μπορεί να χρειαστεί μετεγχειρητικώς ο ασθενής να πάρει και λίγο ισχυρό αντιφλεγμονώδες  (ινδομεθακίνη) γιατί σε αυτούς τους ασθενείς είναι αυξημένο το ποσοστό που μπορεί να γεμίσει παθολογικό οστούν η   άρθρωση του ισχίου και να κάνει ακόμη και αγκύλωση (να μείνει δηλαδή ακίνητη η άρθρωση του ισχίου) κάτι που το ονομάζουμε ετερότοπη οστεοποίηση (heterotopic ossification).

  Αρθροπλαστική ισχίου μετά αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα

  Εικόνα ασθενούς με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, όπου προκειμένου να γίνει αναισθησία απαιτείται ειδικός εξοπλισμός (ινοπτικό βρογχοσκόπιο).

   

  Αρθροπλαστική ισχίου μετά αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα

  Εικόνα ασθενούς 48 ετών με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, όπου λόγω της δυσκαμψίας στον αυχένα έχει γίνει ρινοτραχειακή διασωλήνωση (ο σωλήνας αντί του στόματος εισήλθε από τη ρινική κοιλότητα).

   

  Αρθροπλαστική ισχίου μετά αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα

  Ασθενής με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και οστεοαρθρίτιδα και στα δύο ισχία.

  Αρθροπλαστική ισχίου μετά αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα

  Ο ίδιος ασθενής μετά την χειρουργική επέμβαση στο ισχίο.

   

  Tip: ακτινογραφίες για έλεγχο της σπονδυλικής στήλης για τον αναισθησιολόγο, ενημέρωση για παρουσία ινοπτικού βρογχοσκοπίου, μετεγχειρητική αγωγή με Indocid αν χρειαστεί για πρόληψη έκτοπης οστεοοποίησης.