ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Τα υποκεφαλικά κατάγματα του ισχίου αποτελούν παθήσεις πολύ συχνές στις ημέρες μας, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της συνοδού οστεοπόρωσης και λόγω των αυξημένων δραστηριοτήτων των ατόμων. Μάλιστα αναφέρεται στη διεθνή βιβλιογραφία ότι πρέπει να χειρουργηθούν άμεσα οι ασθενείς για να μην κινδυνέψει η ζωή τους και για να έχουν καλύτερο λειτουργικό αποτέλεσμα, ακόμη και την ίδια η μέρα του κατάγματος ή την επομένη. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι οι περισσότεροι από τους ασθενείς με υποκεφαλικό κάταγμα ισχίου έχουν πολύ καλύτερο λειτουργικό αποτέλεσμα όταν γίνει ολική αρθροπλαστική και όχι ημιολική αρθροπλαστική όπως γίνονταν παλαιότερα. Χρειάζεται όμως να υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις διότι κατά μέσο όρο οι ασθενείς με υποκεφαλικό κάταγμα έχουν μεγαλύτερο ποσοστό λοιμώξεων, έχουν περισσότερα συνοδά παθολογικά προβλήματα, πολλοί λαμβάνουν αντιπηκτικά και άλλα φάρμακα που στα περισσότερα νοσοκομεία καθυστερούν τη χειρουργική επέμβαση.
Σε τέτοιους ασθενείς πρέπει να διορθωθούν οι προϋπάρχουσες παθολογικές καταστάσεις, να χειρουργηθούν με ειδική προσπέλαση
ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εξαρθρήματος του ισχίου, επίσης να χειρουργηθούν άμεσα παρά την αντιπηκτική αγωγή. Αν δούμε στην διεθνή βιβλιογραφία οι καθυστερήσεις που οφειλόταν σε πολλά φάρμακα όπως για παράδειγμα το salospir (ασπιρίνη) έχουν καταργηθεί πλέον. Ακόμα κι όταν λαμβάνουν άλλα ισχυρότερα αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα (π.χ plavix), ελέγχουμε την δραστικότητα τους με ειδικές αιματολογικές εξετάσεις και ο ασθενής χειρουργείται άμεσα ή το πολύ σε 1-2 μέρες και ΔΕΝ περιμένουμε (όπως γίνεται σε προγραμματισμένα χειρουργεία) μία εβδομάδα, όπως δυστυχώς ακόμη συνιστάται σε ορισμένα νοσοκομεία.
Σε ποιους ασθενείς θα κάναμε ημιολική αρθροπλαστική
- Ασθενείς με βιολογική ηλικία πάνω από 90 ετών.
- Ασθενείς με μέτρια προς βαριά άνοια και νευρολογικά προβλήματα στα κάτω άκρα
- Όταν πριν το κάταγμα οι ασθενείς δεν περπατούσαν ή έκαναν μόνο μικρά βήματα στην καθημερινότητά τους.
- Αν έχουν νόσο Parkinson μέτριας μορφής .
Γιατί πρέπει να αποφεύγουμε την ημιολική αρθροπλαστική στα υποκεφαλικά κατάγματα του μηριαίου:
- Σε περίπτωση εξαρθρήματος, η ημιολική αρθροπλαστική δεν ανατάσσεται κλειστά αλλά απαιτεί νέα χειρουργική επέμβαση.
- Ειδικά σε οστεοπορωτικούς ασθενείς και σε γυναίκες, γρήγορα η πρόθεση της ημιολικής αρθροπλαστικής κάνει αρθροκατάδυση (protrusio), δηλαδή εμβύθιση μέσα στο οστούν της πυέλου της κοτύλης και μπορεί να φτάσει μέχρι να…εισέλθει στην κοιλιά ΦΩΤΟ
- Ακόμα και να μην κάνει εμβύθιση στο οστό της κοτύλης, μπορεί να κάνει οστεοαρθρίτιδα δηλαδή ο ασθενής να παραπονιέται για έντονο πόνο στην βουβωνική περιοχή, που θα απαιτήσει σύντομα νέα επέμβαση (ολική αρθροπλαστική), χωρίς ακτινολογικά να διακρίνονται αλλοιώσεις παρα μόνο μία σκλήρυνση στην κοτύλη.
- Συνήθως μετά από μια γρήγορη και βιαστική προσπέλαση κατά την χειρουργική επέμβαση, πολύ ασθενείς έχουν μία μόνιμη χωλότητα (κούτσεμα) και ανεπάρκεια των απαγωγών
Τι προτείνουμε για τα υποκεφαλικά κατάγματα του μηριαίου:
Στην συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών με υποκεφαλικό κάταγμα του μηριαίου, προτείνουμε ολική αρθροπλαστική με την τεχνική S.P.A.I.R.Ε για καλύτερη σταθερότητα
Σε ασθενείς με ελαττωμένη κινητικότητα που δεν περπατούσαν πολύ ή που είναι καθηλωμένοι στο κρεβάτι, συνήθως κάνουμε ημιολική αρθροπλαστική με τεχνική S.P.A.I.R.E ώστε να είναι στα σταθερή η άρθρωση του ισχίου και να μην κινδυνεύει από εξάρθρημα.
Και στις δύο περιπτώσεις οι ασθενείς χειρουργούνται άμεσα , αφού γίνει ο κατάλληλος εργαστηριακός έλεγχος και με πολλές φορές μπορεί να χρειαστεί συσκευή διεγχειρητικής αυτομετάγγισης αίματος (cell saver)
Ας θυμόμαστε για πάντα ότι μία επιπλοκή σε ένα χειρουργημένο υποκεφαλικό κάταγμα με ημιολική αρθροπλαστική μπορεί να οδηγήσει γρήγορα τον πάσχοντα στο θάνατο, επομένως απαιτείται άμεση αντιμετώπιση, πρέπει να δράσουμε πολύ γρήγορα αλλά με την κατάλληλη τεχνική και οργάνωση και σε καμία περίπτωση πρόχειρα ή βιαστικά. Με αυτές τις προϋποθέσεις όλοι οι ασθενείς θα επιστρέψουν άμεσα στο προ της κάκωσης επίπεδο δραστηριοτήτων τους.