ΑΡθροπλαστική Ισχίου μετά από Οστεοσύνθεση για Κάταγμα Κοτύλης

ΕΝΟΤΗΤΕΣ


    Η αρθροπλαστική ισχίου μετά από κάταγμα κοτύλης αποτελεί μία από τις πιο σύνθετες και απαιτητικές χειρουργικές διαδικασίες  στην ορθοπεδική και πρέπει να συνδυάζει μεγάλη εξειδίκευση του χειρουργού καθώς επίσης και μεγάλη εμπειρία. Ειδικότερα πρέπει ο χειρουργός να  έχει εξειδικευθεί σε μεγάλα κέντρα του εξωτερικού τόσο στην οστεοσύνθεση των καταγμάτων κοτύλης όσο και στις αρχές της σύνθετης  αρθροπλαστικής. Μέχρι στιγμής το κέντρο μας είναι το μόνο στον ελληνικό χώρο που διαθέτει αυτή την δυνατότητα.

    Σε γενικές γραμμές, έχουμε τις πιο κάτω περιπτώσεις να συναντήσουμε.  Υπάρχει το κάταγμα κοτύλης που δεν αντιμετωπίστηκε χειρουργικώς και έχει «κολλήσει» ή πορωθεί όπως λέμε και λόγω της αρθρίτιδας θα απαιτηθεί ολική αρθροπλαστική και το κάταγμα που έχει χειρουργηθεί αλλά για πολλούς λόγους (είναι και το πιο συχνό) δεν πήγε καλά και απαιτείται αρθροπλαστική. Ας δούμε όμως τι προβλήματα υπάρχουν.

     

    Μέχρι σήμερα τα περισσότερα κατάγματα κοτύλης αφηνόταν στο κρεβάτι με σκελετική έλξη, τόσο σε νεαρούς όσο και σε ηλικιωμένους ασθενείς και πορώνονταν  στη θέση που ήταν το κάταγμα χωρίς ή  με πολύ μικρή διόρθωση της παραμόρφωσης του (δηλαδή χωρίς ανάταξη). Σε αυτή την περίπτωση, είναι βασικό να γίνει ο κατάλληλος έλεγχος προεγχειρητικά και χρειάζεται υψηλή τεχνολογία αιχμής ώστε να μπορέσουν να μπουν τα εμφυτεύματα στην σωστή θέση και να μην τοποθετηθούν σε λάθος θέση επειδή όλη η πύελος μπορεί να είναι στριμμένη και να έχει πορωθεί σε πλημμελή θέση.

     

    Είναι συνήθως το χειρότερο σενάριο, όπου έχεις να αντιμετωπίσεις πολλά και σύνθετα προβλήματα πέρα από την αρθρίτιδα του ισχίου σε ένα συνήθως κακώς χειρουργημένο  κάταγμα κοτύλης. Έτσι ο χειρουργός καλείται να αντιμετωπίσει εκτεταμένο ουλώδη ιστό που σκεπάζει τα πάντα ακόμα και ζωτικές δομές όπως π.χ  το ισχιακό νεύρο.   Συνήθως υπάρχουν βίδες μέσα στην άρθρωση που φυσικά πρέπει να αφαιρεθούν για να μπει το εμφύτευμα, αλλά φυσικά μαρτυρούν μια κακή χειρουργική τεχνική του προηγούμενου χειρουργού. Μπορεί να υπάρχει βλάβη στους μύες απ’ την προηγούμενη προσπέλαση ή ακόμα και οστεοτομία του μείζονα τροχαντήρα δηλαδή σπάσιμο υγιών δομών για να μπορεί ο χειρουργός να «βλέπει» καλύτερα το κάταγμα που τελικά όμως…. δεν χρειάζονταν για το συγκεκριμένο κάταγμα.

     

    Αρθροπλαστική μετά από οστεοσύνθεση

    Ας δούμε όμως ειδικότερα τα προβλήματα

     

    Συνύπαρξη λοίμωξης

    Σε αυτές τις περιπτώσεις το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πριν βάλει ο χειρουργός τα εμφυτεύματα, να είναι σίγουρος ότι δεν προϋπήρχε λοίμωξη από την προηγούμενη χειρουργική επέμβαση. Και το λέμε αυτό διότι όταν βάλεις εμφυτεύματα αρθροπλαστικής σε ασθενή που έχει λοίμωξη, ακόμα και σε λανθάνουσα κατάσταση, η λοίμωξη μπορεί να επεκταθεί και να χρειαστεί να αφαιρεθούν εκ νέου τα εμφυτεύματα. Επίσης υπάρχουν τρόποι κατά τη διάρκεια του χειρουργείου να αποκλειστεί ότι υπάρχει λοίμωξη με ειδικούς δείκτες (ειδικό kit), με ειδική εξέταση του αρθρικού υγρού, και με δείκτες από εξέταση αίματος.

    Αρθροπλαστική μετά από οστεοσύνθεση

    Ανακατασκευή του οστού  

    Πέρα από την λοίμωξη πολύ βασική είναι να «γεμίσει» ο  χειρουργός τα οστικά ελλείμματα όπου υπάρχουν, για να μπορέσει να στηριχτεί το εμφύτευμα. Υπάρχουν τρόποι όπως η τεχνική της ανακατασκευής οστού impaction grafting , ή το ευμεγέθες εμφύτευμα τανταλίου (buttress augment).

    Αρθροπλαστική μετά από οστεοσύνθεση

    Ιατρογενής παρέμβαση

    Συνήθως αφορά κοχλίες που έχουν τοποθετηθεί κατά λάθος μέσα στην άρθρωση με αποτέλεσμα η μηριαία κεφαλή να προστρίβετε εκεί και να κάνει τεράστιες αύλακες και φυσικά οστεοαρθρίτιδα ή λάθος προσπελάσεις με μεγάλες καταστροφές στις μυϊκές και οστικές δομές.

    Αναφέραμε και προηγουμένως οστεοτομία μιας φυσιολογικής δομής όπως είναι το μηριαίο οστούν στην περιοχή του μείζονα τροχαντήρα χωρίς να υπάρχει λόγος με αποτέλεσμα να πορωθεί με μεγάλη ανεπάρκεια των απαγωγών κάποιες φορές, που για τον ασθενή σημαίνει μόνιμη χωλότητα). Η βλάβη στα μαλακά μόρια και ιδίως στο σύστημα των απαγωγών μυών του ισχίου, έχει σαν  αποτέλεσμα χωλότητα (κουτσαίνει ο ασθενής) η οποία είναι  εξαιρετικά δύσκολο να αποκατασταθεί.

     

    Προβλήματα στον ασθενή

    Μία επέμβαση που δεν έχει πετύχει, διαιωνίζει το πρόβλημα του ασθενούς και έχει σοβαρές προεκτάσεις στη ζωή του, όπως είναι ψυχολογικές (ένα μεγάλος μέρος των ασθενών αυτών έχουν κατάθλιψη), οικογενειακές, κοινωνικές, οικονομικές. Πολλοί ασθενείς σταματούν για μεγάλο διάστημα και στο τέλος χάνουν την εργασία τους. Επομένως είναι δύσκολο να πεισθούν  αυτοί οι  ασθενείς, ότι με την προτεινόμενη  επόμενη επέμβαση τους θα γίνουν καλά και ότι θα αποκατασταθεί άριστα η υγεία τους, διότι είναι αρκετά δύσπιστοι και φυσικά… έχουν δίκιο με αυτά που πέρασαν με όλη την προηγουμένη λάθος αντιμετώπιση. Απαιτείται προσεκτική συζήτηση, παραδείγματα άλλων ασθενών και πολλές φορές ακόμη και να έρθουν σε επαφή και να συζητήσουν με τους άλλους ασθενείς.

     

    Tι κάνουμε εμείς για ασθενείς με κάταγμα κοτύλης που θα χρειαστούν ολική αρθροπλαστική ισχίου

     

    Στο κέντρο μας,  ξεκίνησε  πρώτο στην Ελλάδα και ίσως ακόμη το μόνο, που συνδύασε αυτή την οργάνωση και την βαθιά εκπαίδευση στο συγκεκριμένο αντικείμενο στα καλύτερα κέντρα του εξωτερικού, πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο, συνδυάζει την πολύ καλή εκπαίδευση την πολύ μεγάλη εμπειρία (από το 2006 όπου αντιμετωπίσαμε ανάλογα περιστατικά από τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας μας)  και την τεχνολογία αιχμής.

    • Προεγχειρητικός έλεγχος και ενημέρωση του πάσχοντα. Αφού έρθει ο ασθενής που πάσχει από οστεοαρθρίτιδα λόγω κατάγματος κοτύλης και πρόκειται να υποβληθεί σε ολική αρθροπλαστική ισχίου, γίνεται ένας ενδελεχής έλεγχος που ξεκινά από τον τρόπο του τραυματισμού του, ανάλυση των συμπτώματων που έχει καθώς και το προηγούμενο επίπεδο δραστηριοτήτων που είχε.
    • Απεικονιστικός έλεγχος με ειδικές ακτινολογικές προβολές και ειδική καθώς και τρισδιάστατη αξονική τομογραφία για τον έλεγχο οστικών ελλειμάτων, αν υπάρχει υλικό οστεοσύνθεσης σε λάθος θέση (π.χ κοχλίας μέσα στην άρθρωση του ισχίου)
    • Εργαστηριακός έλεγχος να δούμε αν υπάρχει λοίμωξη.
    • Ενημέρωση του ασθενούς . Μόλις ολοκληρωθεί αυτός ο έλεγχος κουβεντιάζουμε με τον ασθενή τα θέματα του, τι περιμένει από την χειρουργική επέμβαση, ενημερώνουμε για το πρόβλημα και την λύση του.
    • Αδιάλειπτη μετεγχειρητική παρακολούθηση. Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι είναι ότι καθώς εξαφανίζεται ο πόνος των ασθενών και επανέρχεται η κινητικότητά τους,  κυριολεκτικά αλλάζει η ζωή τους.  Πέρα από τις φωτογραφίες των ασθενών που έχουν χειρουργηθεί με κάταγμα κοτύλης που θα σας δείξουμε έχουμε στη διάθεσή σας, (αφού μας έδωσαν την άδεια τους οι ίδιοι οι ασθενείς), υπάρχει η δυνατότητα να μιλήσετε με πάρα πολλά άτομα που είχαν υποστεί κάταγμα κοτύλης στο παρελθόν και αυτή τη στιγμή έχουν γυρίσει πλήρως στην καθημερινότητά τους και σε ό,λες τις προηγούμενες ασχολίες τους. Τα μηνύματα τους, τα οποία φυσικά μπορείτε να διαβάσετε στην ιστοσελίδα μας, μας ενθαρρύνουν να συνεχίσουμε περαιτέρω το έργο μας.