Αρθροπλαστική ισχίου σε νεαρά άτομα (κάτω των 50 ετών)

ΕΝΟΤΗΤΕΣ


  Ένα από τα χαρακτηριστικά της αρθροπλαστικής που επιτελούμε είναι ότι γίνεται σε νεαρά άτομα με άριστα αποτελέσματα. Η πεποίθησή μας αυτή βασίζεται στα άριστα κλινικά αποτελέσματα και στην μεγαλύτερη διάρκεια ζωής που είναι τεκμηριωμένη στην βιβλιογραφία σε διεθνή περιοδικά του εξωτερικού. Επίσης υπάρχει τεκμηρίωση στα registries  δηλαδή στα μητρώα καταγραφής όλων των αρθροπλαστικών σε ανεπτυγμένες χώρες. Επίσης υπάρχουν τεκμηριωμένες εργασίες στην βιβλιογραφία, όχι προσωπικές απόψεις ή απόψεις γιατρών, αλλά τεκμηριωμένες με πολύ μεγάλες μελέτες για την πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής αλλά και αρίστης λειτουργίας αυτών των εμφυτευμάτων. Συνεπώς μπορούμε να δούμε αντικειμενικά ποια από αυτά έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Το εμφύτευμα του ισχίου «Exeter» αποτελεί  μία από τις μακροβιότερες προθέσεις παγκοσμίως. Ειδικότερα, στη διεθνή βιβλιογραφία  (Βοne Joint J. 2016 Nov;98-B(11):1441-1449) αναφέρεται ότι η επιβίωση  της αρθροπλαστικής  για τον  στυλεό του Exeter σε άτομα νεαρά κάτω των 50 ετών, είναι 99% στα 23 έτη (δηλαδή στα 23 χρόνια όταν τους εξέτασαν, από τους 100 χειρουργημένους ασθενείς οι  99 από αυτούς ήταν σε αρίστη κατάσταση χωρίς να έχει «χαλάσει» ο μηριαίος στυλεός της αρθροπλαστικής. Προφανώς και στις επόμενες επανεξετάσεις πχ. στα 35 έτη ή και στα 45 θα έχουν ανάλογα ποσοστά λόγω της συνεχούς βελτίωσης των τεχνικών εμφύτευσης των αρθροπλαστικών. ) Επίσης σε πρόσφατα άρθρα του 2019 αναφέρεται ότι η επιβίωση στον μηριαίο στυλεό είναι 96.3 % στα 22 έτη.  (J. Arthroplasty 2019 Nov 14.)

   

  Το προαναφερθέν εμφύτευμα που χρησιμοποιούμε σε συνδυασμό με την ειδική τεχνική του Εxeter, έχει τεκμηριωμένη πορεία που έχει αγγίξει τα 40 χρόνια από την στιγμή που της εμφύτευσης. Ακόμα και αν το εμφύτευμα της κοτύλης χρειαστεί να χαλαρώσει νωρίτερα από τα 40 έτη,  εφαρμόζονται ειδικές τεχνικές (ιn cement revision) που μπορούν  να κάνουν την επανεπέμβαση (ώστε να αλλάξει μόνο το εμφύτευμα της κοτύλης) αρκετά εύκολη διαδικασία ίσως πιο απλή και από την πρώτη αρθροπλαστική (αλλάζουμε μόνο το φθαρμένο εμφύτευμα και στην προκειμένη περίπτωση μόνο την πρόθεση της κοτύλης χωρίς να πειράζουμε το σε «αρίστη» κατάσταση εμφύτευμα του μηριαίου). Επομένως η αρθροπλαστική που χρησιμοποιούμε μπορεί να χρησιμοποιηθεί άνετα και σε πολύ νεαρά άτομα για να τους δώσει την ποιότητα ζωής που τους λείπει και εδώ βλέπετε και στις φωτογραφίες ΦΩΤΟ  ότι έχουν φυσιολογικό εύρος κίνησης της άρθρωσης αν και το πιο σημαντικό είναι η επιστροφή του «χαμόγελου», λόγω της έλλειψης του πόνου στο πρόσωπό τους. Aξίζει να σημειωθεί ότι με την τεχνική αυτή  έχουμε χειρουργήσει ασθενείς 18 , 22, 26 ετών, πολλά άτομα σε αυτή την ηλικία λόγω άσηπτης νέκρωσης της μηριαίας κεφαλής λόγω άλλων προβλημάτων υγείας και όλοι έχουν άριστο αποτέλεσμα, άμεση επάνοδο στις δραστηριότητές τους και στο προηγούμενο τους επάγγελμα.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρθροπλαστική σε νεαρή ή ακόμη και σε νεανική ηλικία με την νέα τεχνική S.P.A.I.R.E που περιγράφουμε αναλυτικά στις εξειδικεύσεις μας,  όπου  δε γίνεται διατομή των τενόντων και των μυϊκών ομάδων,  επιτρέπει στους χειρουργημένους να επιστρέψουν  άμεσα στην προτέρα λειτουργική τους κατάσταση δηλαδή να γυμναστούν  αμέσως, να κάνουν σκι θαλάσσης  μέσα σε διάστημα ενός μηνός (μόλις δηλαδή  επουλωθεί η χειρουργική τομή), να έχουν άμεσα σεξουαλικές δραστηριότητες, να χορεύουν, να κάνουν ορειβασία κ.λπ.

   

  Tip: Η αρθροπλαστική ισχίου σε νεαρή ηλικία θέλει άριστη χειρουργική τεχνική, και εμφυτεύματα αποδεδειγμένης αξίας για να έχει διάρκεια ζωής πάνω από 30 έτη συνολικά.