Διορθώνοντας τα λάθη

ΕΝΟΤΗΤΕΣ


  Ένα μεγάλο πρόβλημα της εποχής μας είναι το ιατρικό λάθος και οι προεκτάσεις του. Όταν λέμε προεκτάσεις εννοούμε τις επιπλοκές του «λάθους» στην υγεία των ασθενών αλλά και  τον τρόπο διόρθωσης του.

   

  Ιατρικά Λάθη

  Τα ιατρικά λάθη διακρίνονται σε  δύο εκφάνσεις. Υπάρχει το παραδεκτό  ιατρικό λάθος, το οποίο συμβαίνει και στα καλύτερα νοσοκομεία του κόσμου, όπου υπάρχουν και διεθνώς ανακοινωμένα ποσοστά π.χ ότι στη Mayo clinic της Βοστώνης, με την καλύτερη υλικοτεχνική υποδομή, η πιθανότητα να συμβεί λοίμωξη είναι 0.5% ή εξάρθρημα σε μία αναθεώρηση αρθροπλαστικής ισχίου είναι 1.5%. Αν τώρα το ποσοστό σε ένα άλλο νοσοκομείο από 1.5% φθάσει στο 15%, τότε εμφανίζεται πρόβλημα.

  Επίσης, υπάρχουν καταστάσεις όπου ο χειρουργός δεν έχει κατάλληλη εκπαίδευση (απαιτείται στις μέρες μας πολύμηνη ή και πολυετής εξειδίκευση σε ειδικό κέντρο «αριστείας» του εξωτερικού και όχι απλή συμμετοχή σε ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο για να μπορέσει κάποιος χειρουργός να επιτελέσει μία εξειδικευμένη χειρουργική τεχνική.

   

  Υπάρχει τρόπος να προλάβουμε τα ιατρικά λάθη ;

  Υπάρχει τρόπος να προλάβουμε τα ιατρικά λάθη παρά τον βομβαρδισμό πληροφοριών που δέχεται ο ασθενής.

  Δυστυχώς στις μέρες μας υπάρχει βομβαρδισμός από διαφήμιση και πολλές φορές ψευδή νέα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ακόμη θα λέγαμε εμφανίζεται μία μορφή «λαικισμού» και στην ιατρική. Αναφέρονται αναίμακτες τεχνικές αντί για μικρή απώλεια αίματος, αναφέρεται ότι οι ασθενείς δεν λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή μετά το χειρουργείο (ενώ γνωρίζουμε ότι χρειάζεται) και πάρα πολλά άλλα διεθνώς κατακριτέα προς ….άγραν ασθενών.

   

  Αρχικά πρέπει από τον γιατρό :

  1. Na ζητήσει ο ασθενής να επικοινωνήσει με άλλους χειρουργημένους ασθενείς που έχουν χειρουργηθεί με την συγκεκριμένη μέθοδο (δεν υπάρχει πρόβλημα για αυτή την επικοινωνία και γίνεται συνέχεια στο εξωτερικό) (Πολύ σημαντικό και μάλιστα αν μπορεί να τους συναντήσει κατ’ ιδίαν)
  2. Να ρωτήσει τον ίδιο τον ιατρό, σε ποιο συγκεκριμένο κέντρο έχει εξειδικευτεί στο εξωτερικό  και να προσπαθήσει να εκμαιεύσει για πόσο χρονικό διάστημα έγινε η  εξειδίκευσή του εκεί (δηλαδή αν ήταν πραγματική εξειδίκευση ή αν απλώς ήταν παρατηρητής π.χ observer)
  3. Να δει αν έχει δημοσιεύσει ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ περιοδικά (είσοδος στο Medline / PubMed) κάτι σχετικό με την εξειδίκευσή του ή με προέλευση το κέντρο που εξειδικεύτηκε και όχι σε απλά περιοδικά ευρείας κυκλοφορίας όπου δεν ελέγχουν αν αυτό που γράφει ο ιατρός είναι αξιόλογο ή ακριβές.
  4. Πολύ χρήσιμη είναι η γνώμη ατόμων που βρίσκονται μέσα στα χειρουργεία π.χ αντιπρόσωποι εταιρειών (που φέρνουν τα ορθοπεδικά εμφυτεύματα), νοσηλεύτριες χειρουργείου και τα οποία άτομα γνωρίζουν ποιος «χειρουργεί», γνωρίζουν αν κάποιος χειρουργός φωνάζει άλλον συνάδελφο για να τον βοηθήσει γιατί δεν έχει εμπειρία…

   

  Περιστατικά προς διόρθωση λαθών

  Πολλά από τα περιστατικά που θα σας παρουσιαστούν, είναι περιστατικά που πολλά νοσοκομεία της Ελλάδας αλλά και του ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ δήλωσαν αδυναμία να τα αντιμετωπίσουν, ή οι ασθενείς μετά από πολλαπλές αποτυχημένες χειρουργικές επεμβάσεις ήρθαν σε εμάς. Τελικά αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία στο κέντρο μας.

  Ο λόγος που παρουσιάζονται είναι κυρίως για να κατανοήσει ο ασθενής που βρίσκεται σε αυτή την άτυχη στιγμή , ο ασθενής που είναι απελπισμένος  και σε πολύ  δύσκολη κοινωνική επαγγελματική οικογενειακή, ψυχολογική και οικονομική  κατάσταση, ότι υπάρχει ελπίδα να διορθωθούν όλα.

   

  Πώς γίνεται η διόρθωση των ιατρικών λαθών ;

  Αρχικά, πρέπει να συνειδητοποιήσει ο ασθενής το πρόβλημα. Σε αυτό βοηθά η επαφή και η στενή σχέση μας με κέντρο του εξωτερικού ώστε να έρθει η  επιβεβαίωση της γνώμης μας από 3-4 έμπειρους χειρουργούς (δεν πρέπει να λησμονούμε ότι ο ασθενής που υπέστη το ιατρικό λάθος, είναι πια πολύ δύσπιστος σε ότι νέο ακούει).

  Στη συνέχεια αφού δούμε και παρουσιάσουμε το πρόβλημα στον ασθενή, γίνεται ο σχεδιασμός του πλάνου της αντιμετώπισης πάλι με τη βοήθεια κέντρων του εξωτερικού με τα οποία συνεργαζόμαστε στενά.

  Στη συνέχεια γνωστοποιούμε και προσαρμόζουμε αυτό το πλάνο χειρουργικής θεραπείας στον συγκεκριμένο ασθενή, στις καθημερινές του ανάγκες, στην ψυχολογική και οικογενειακή  του κατάσταση.

  Επίσης οι ασθενείς αυτοί παρακολουθούνται στενά για μακρό χρονικό διάστημα μετά την αποκατάσταση της υγείας τους, και μάλιστα στέλνουμε feedback για την εξέλιξή τους και στο κέντρο του εξωτερικού που και αυτό τους παρακολουθεί. Φυσικά για την επιτυχία διόρθωσης των επιπλοκών  απαιτείται κατάλληλος σχεδιασμός, ειδική προετοιμασία (ειδικά εργαλεία και εμφυτεύματα), εκπαιδευμένη ομάδα για να διορθωθεί το λάθος  και να αποκατασταθεί πλήρως η υγεία του με την ολόπλευρη σημασία του όρου.

  Σας παραθέτουμε στη συνέχεια περιστατικά που υπέστησαν αυτή την ταλαιπωρία και σας παρουσιάζουμε διεξοδικά πως το ξεπέρασαν μέχρι να αποκατασταθεί η υγεία τους και η ποιότητα της ζωής τους.

  Φυσικά είμαστε στη διάθεσή σας για περαιτέρω απορίες ή ακόμη και για επικοινωνία με τους ίδιους τους ασθενείς, οι οποίοι είναι κάτι παραπάνω από διαθέσιμοι να σας παρουσιάσουν την εξέλιξη της υγείας τους και πως τελικά «σώθηκαν» όπως περιγράφουν και οι ίδιοι στις ιδιόχειρες επιστολές τους.