ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Πρότυπο κέντρο αντιμετώπισης καταγμάτων πυέλου (λεκάνης) και κοτύλης
Σκοπός της δημιουργίας του κέντρου μας ήταν η δημιουργία ενός πρωτοποριακού ,για τα ελληνικά δεδομένα, κέντρου σύγχρονης πυελικής χειρουργικής. Ειδικεύεται στα κατάγματα κοτύλης (αρθρική επιφάνεια του ισχίου στην πύελο) και του πυελικού δακτυλίου (λεκάνης).
Δυστυχώς, ακόμη και στις μέρες μας, οι πιο πολλοί ασθενείς δεν χειρουργούνται καθόλου παραμένοντας στο κρεβάτι για διάστημα περίπου τριών μηνών. Άλλοι χειρουργούνται δυστυχώς σε ένα μη εξειδικευμένο κέντρο από μία μη έμπειρη ομάδα.
Τι επιπλοκές μπορούν να εμφανιστούν στις 2 περιπτώσεις;
- χρόνιος πόνος
- ανισοσκελία (το ένα πόδι έχει διαφορά στο μήκος από το άλλο)
- στροφή στην πύελο, δυσκολία στο να κάθονται ακόμη και σε καρέκλα.
- Επιπλοκές από τον κλινοστατισμό (έλκη από την κατάκλιση)
Στη δεύτερη περίπτωση όπου έχουμε ασθενείς χειρουργημένους αλλά όχι με τον «σωστό» τρόπο ή σε κέντρο όπου δεν υπήρχαν τα κατάλληλα μέσα, έχουμε ακόμη χειρότερο σενάριο. Εμφανίζονται ακόμα πιο σοβαρές επιπλοκές, όπως για παράδειγμα:
- λοιμώξεις
- βλάβες νευραγγειακών δομών (βλάβη αγγείων όπου μπορεί να κινδυνεύσει και η ζωή των ασθενών ή και νεύρων που μπορεί να προσδώσουν στους ασθενείς μόνιμες αναπηρίες)
- άσηπτη νέκρωση μηριαίας κεφαλής (από ιατρογενή βλάβη της αγγείωσης της)
- χρόνιος πόνος
- ετερότοπη οστεοποίηση
- κατάθλιψη με όλες τις γνωστές προεκτάσεις στην εργασία τους αλλά και στην οικογενειακή και προσωπική τους ζωή.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι κακώσεις αυτές και οι προαναφερθείσες επιπλοκές συμβαίνουν σε νεαρά κυρίως άτομα (ηλικίες 25 μέχρι 40 ετών) , και καταλαβαίνουμε τις προεκτάσεις στη ζωή τους αλλά και στις οικογένειές τους, ακόμα στην εργασία τους, γιατί πέρα από τη σωματική αναπηρία υπάρχουν και άλλοι πιο «σιωπηλοί» κίνδυνοι π.χ κατάθλιψη.
Όταν λέμε πρωτοποριακό ή καλύτερα το μόνο ανάλογο κέντρο στην Ελλάδα, σημαίνει ότι συνδυάζουμε τα εξής πλεονεκτήματα:
- εξειδίκευση μακρόχρονη (όχι βασιζόμενη σε εκπαιδευτικά σεμινάρια δύο εβδομάδων ή ακόμη και δύο μηνών) και ανάλογη εξειδίκευση από όλους τους εμπλεκόμενους συνεργάτες.
- πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση αυτών των καταγμάτων
- τεχνολογικό εξοπλισμό αιχμής πάνω σε αυτές τις κακώσεις.
Πως ξεκίνησε η δημιουργία του κέντρου;
Tο 2006, αρχικά οργανώθηκε μία δομή στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο και αρχίσαμε σιγά-σιγά να μαζεύουμε διάφορα τέτοια περιστατικά. Επιπροσθέτως, πολύ σημαντική ήταν η μετακίνηση μας σε άλλα νοσοκομεία (πολλές φορές μεταφέροντας τα εργαλεία μας μόνοι μας) για να χειρουργήσουμε αυτούς τους ασθενείς.
Με τον τρόπο αυτό βρίσκαμε στα νοσοκομεία (ιδίως στα ιδιωτικά) πολλές φορές επαρκή τεχνολογικό εξοπλισμό. Εντούτοις, δεν είχαμε συνεργάτες και βοηθούς στο χειρουργείο, εκπαιδευμένους στο συγκεκριμένο αντικείμενο και πολλές φορές ούτε τους εκπαιδευμένους τεχνολόγους για να χρησιμοποιήσουν τον ανάλογο εξοπλισμό. Άλλες φορές είχαμε συνεργάτες, αλλά δεν είχαμε για παράδειγμα ακτινοσκοπικό μηχάνημα, ενώ σε άλλα νοσοκομεία δεν υπήρχε ακτινοδιαπερατό χειρουργικό τραπέζι (διαμέσου του οποίου μπορεί κάποιος να βγάζει ακτινογραφίες κατά τη διάρκεια του χειρουργείου).
Συνεπώς μετά την 15ετή πλέον εμπειρία μας στο χώρο, οργανώσαμε ένα κέντρο με άκρως εξειδικευμένο προσωπικό στο συγκεκριμένο αντικείμενο, (όλοι οι συνεργάτες μας είναι εκπαιδευμένοι στο εξωτερικό σε αυτόν τον τομέα), με υψηλοτάτων προδιαγραφών τεχνολογικές υποδομές όπως 3D fluoroscopy – O-arm, σύστημα πλοήγησης (navigation), ακτινοδιαπερατή χειρουργική τράπεζα, συσκευή διεγχειρητικής μετάγγισης αίματος (cell saver) τρίτης γενιάς, μονάδα εντατικής θεραπείας, τμήμα αρτηριακών εμβολισμού σε περίπτωση αιμορραγίας (πολύ χρήσιμο στον ασθενή με κάταγμα πυελικού δακτυλίου και τον πολυτραυματία).
Συνεπώς διαθέτοντας την υλικοτεχνική υποδομή, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτού του είδους τα κατάγματα με πολύ μεγάλη πιθανότητα να έχουμε ένα άριστο αποτέλεσμα και να επιστρέψουν οι ασθενείς γρήγορα στις πρότερές τους δραστηριότητες, στην εργασία τους, στην οικογενειακή τους ζωή. Η προαναφερθείσα οργάνωση και το καλό αποτέλεσμα ανακλάται στους ασθενείς μας, στο ότι έχουμε πραγματοποιήσει πάνω από 100 διαλέξεις και στις μαρτυρίες των ίδιων των ασθενών μας, που μπορείτε να διαβάσετε στην ιστοσελίδα μας. (Στην ιστοσελίδα μας μπορείτε να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες γενικώς για τα κατάγματά πυέλου και κοτύλης στη θέση «παθήσεις»)
Ποιες είναι οι νέες θεραπευτικές τεχνικές;
-
Νέα τεχνική ελάχιστης παρεμβατικότητας για τα κατάγματα λεκάνης (πυέλου) με τη χρήση 3D fluoroscopy με την παρουσία συστήματος O-arm και πλοήγησης.
Τεχνολογία αιχμής με O-ARM & navigation
Στη χώρα μας και ιδίως τους θερινούς μήνες χάνουμε πολλά νεαρά άτομα στην άσφαλτο, στις μεγάλες πόλεις και πολύ περισσότερο στα νησιά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πέρα από τα άτομα που χάνονται, δημιουργείται και μεγάλος αριθμός αναπήρων με τραγικές προεκτάσεις τόσο στους ίδιους όσο και στις οικογένειες τους.
Η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας πέρα από την πρόληψη βρίσκεται και στην αντιμετώπιση αυτών των κακώσεων ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με την αποφυγή των αναπηριών και με τη γρήγορη επιστροφή στην προτέρα τους ζωή και εργασία.
Φυσικά στους πολυτραυματίες (τα άτομα με βαριές κακώσεις σε διάφορα συστήματα π.χ κάταγμα πυέλου, με κατάγματα πλευρών , ρήξη του σπληνός και του εντέρου) δεν προχωρούμε στην τεχνική αυτή για να έχουν οι τραυματισμένοι αισθητικώς μικρότερη τομή δέρματος, αλλά για άλλους σοβαρότερους λόγους.
Ειδικότερα, γνωρίζουμε ότι σε πολυτραυματίες όσο συντομότερα πραγματοποιηθεί η οριστική σταθεροποίηση των καταγμάτων τους τόσο καλύτερη θα είναι η λειτουργική τους έκβαση, με μεγάλη πιθανότητα να μην έχουν τελικά αναπηρία. Επίσης είναι γνωστό από τη διεθνή βιβλιογραφία ότι οι πολυτραυματίες δεν γίνεται να χειρουργηθούν άμεσα αλλά πρέπει πολλές φορές να περιμένουμε μέχρι και 20 ημέρες όταν θα έχει ηρεμήσει η ανοσοφλεγμονώδης τους κατάσταση , χρονικό διάστημα που όταν χειρουργηθούν ανοικτά με τον κλασσικό τρόπο, να είναι πλέον αργά για να πετύχεις ένα άρτιο αποτέλεσμα.
Εδώ λοιπόν έρχεται η χειρουργική ελάχιστης παρεμβατικότητας, η οποία και σε αυτόν τον απαιτητικό τομέα επιτρέπει να χειρουργηθεί ο ασθενής άμεσα, την πρώτη κιόλας ημέρα να σταθεροποιηθούν τα κατάγματά του, να ελεγχθεί κατά πόσο έχουν αναταχθεί (έχουν έρθει στη θέση τους τα παρεκτοπισμένα τμήματα οστού) με την τρισδιάστατη απεικόνιση κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα από τη χρησιμοποίηση της νέας τεχνολογίας στα κατάγματα πυέλου (λεκάνης);
- Ο πολυτραυματίας μπορεί και χειρουργείται άμεσα (αποφεύγοντας το second hit δηλαδή την επιπρόσθετη επιβάρυνση της υγείας του από μία μεγάλη χειρουργική επέμβαση)
- Μικρότερη έως καθόλου παραμονή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ) (αποφεύγοντας τις γνωστές επιπλοκές π.χ. λοιμώξεις)
- Μικρότερη απώλεια αίματος (όχι μεγάλες τομές) και πολύ μικρότερος μετεγχειρητικός πόνος.
- Δεν δημιουργείται βλάβη στα μαλακά μόρια (δέρμα, μύες)
- Πολύ μικρότερος κίνδυνος λοίμωξης
- Πολύ μικρότερος κίνδυνος επιπλοκών (λόγω ακρίβειας της τεχνικής πολύ μικρή η πιθανότητα για ιατρογενή βλάβη αγγείων ή νεύρων)
- Πολύ μικρότερη δόση ακτινοβολίας τόσο για τον ασθενή όσο και για το προσωπικό του χειρουργείου
- Ακριβέστερη τεχνική σημαίνει καλύτερο λειτουργικό αποτέλεσμα
- Γρηγορότερη επάνοδος στην εργασία και την οικογένειά του ασθενούς.
-
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΟΛΥΤΡΑΥΜΑΤΙΑ
Στον κέντρο μας υπάρχει δυνατότητα εικοσιτετράωρης κάλυψης με έμπειρη ομάδα τραύματος. Απαρτίζεται από:
- Νευροχειρουργό
- Επεμβατικό ακτινολόγο
- Ορθοπαιδικό,
- Γενικό χειρουργό τραύματος
- Εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό, χειρουργό πυελικού τραύματος
- Ουρολόγο με ειδίκευση στις κακώσεις του ουροποιογεννητικού
- Υπερσύγχρονη μονάδα εντατικής θεραπείας
Η κάλυψη είναι συνεχής και ιδίως τις περιόδους όπου στα Δημόσια Νοσοκομεία είναι περίοδος αδειών (π.χ. 15 Αυγούστου ) όπου και σημειώνονται και τα περισσότερα τροχαία. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα αερομεταφοράς. Αυτό συμβαίνει σε πολυτραυματίες και γενικότερα σε ασθενείς που εμπλέκονται σε σοβαρά τροχαία ατυχήματα που διακομίζονται από τα νησιά.
Η αντιμετώπιση πραγματοποιείται άμεσα. Αρχικώς σε διαγνωστικό επίπεδο, με την ολόσωμη αξονική τομογραφία του ασθενή για την αναγνώριση τυχόν κακώσεων που ξέφυγαν της προσοχής στο αρχικό νοσοκομείο υποδοχής. Ταυτοχρόνως, γίνεται και ο ενδελεχής εργαστηριακός έλεγχος για τον τάχιστο έλεγχο των αιματολογικών παραμέτρων.
Ακολουθούνται τα πρωτόκολλα του πολυτραυματία και τα πρωτόκολλα μαζικής μετάγγισης αίματος (αν θεωρηθούν απαραίτητα) και στη συνέχεια αφού γίνει πολύ καλή διαγνωστική προσπέλαση των καταγμάτων, σχεδιάζεται η αντιμετώπιση και πραγματοποιείται η χειρουργική επέμβαση γεγονότα που συνήθως δεν ξεπερνούν το ένα εικοσιτετράωρο από την εισαγωγή του ασθενούς. Με τον τρόπο αυτό γλιτώνουμε το second hit , δηλαδή την περαιτέρω επιβάρυνση της υγείας του ασθενούς και με την άμεση αντιμετώπιση ο ασθενής στη συνέχεια, συνήθως δεν κάνει εισαγωγή στη Μ.Ε.Θ. με τις γνωστές παρενέργειες, αλλά σε απλό νοσηλευτικό θάλαμο κα επιστρέφει πολύ σύντομα στο σπίτι του.
Διακομιδή πολυτραυματία στο κέντρο μας από άλλο νοσοκομείο
Άμεση αντιμετώπιση καταγμάτων πυέλου (λεκάνης) / Έλεγχος αιμορραγίας :
Η άμεση αντιμετώπιση εστιάζεται κυρίως στον μεγαλύτερο κίνδυνο από ένα σοβαρό κάταγμα πυέλου: Την μεγάλη αιμορραγία , την απειλητική πολλές φορές για την ζωή του ασθενούς. Για τον έλεγχο της αιμορραγίας υπάρχουν τα έμμεσα μέτρα και τα άμεσα μέτρα, των οποίων η ταχύτητα εφαρμογής τους σχετίζεται ευθέως με την επιβίωση του ασθενούς. Τα έμμεσα μέτρα είναι καταρχάς ο τρόπος μεταφοράς του ασθενούς, με τα πόδια ενωμένα τυλιγμένα με ειδικό σεντόνι ή με κάτι που χρησιμοποιείται ευρέως στην εποχή μας όπως είναι η πυελική ζώνη (pelvic binder)
- Πυελική ζώνη σε ασθενή με κάταγμα πυέλου
- Πυελική ζώνη
Επίσης εφαρμόζεται η εξωτερική οστεοσύνθεση . Σε περίπτωση μεγάλων κακώσεων ειδικώς πτώσης από ύψος (όπου έχουν διαρραγεί οι πολύ ισχυροί οπίσθιοι σύνδεσμοι της πυέλου, εφαρμόζεται η πυελική αρπάγη (pelvic «C» clamp) το οποίο βρίσκεται σε λίγα νοσοκομεία και πρέπει οι γιατροί να έχουν γνώση της χρήσης του.
Πυελική αρπάγη (C-clamp) για τη σταθεροποίηση των οπισθίων στοιχείων της οπίσθιας πυέλου
Πυελική αρπάγη (C-clamp)
Επίσης εφαρμόζονται τα πρωτόκολλα «μαζικής μετάγγισης αίματος» . Σύμφωνα με τα πρωτόκολλα αυτά, υπάρχουν έτοιμα αίματα προς μετάγγιση π.χ «πακέτο Α» το οποίο περιέχει έξι μονάδες συμπυκνωμένου αίματος ενώ το «πακέτο Β» περιέχει 4 μονάδες συμπυκνωμένων ερυθρών και και 2 μονάδες φρέσκου κατεψυγμένου πλάσματος (FFP). Σε περίπτωση που ο έμμεσος τρόπος δεν αποδώσει υπάρχει και ο άμεσος τρόπος ανάσχεσης της πυελικής αιμορραγίας. Περιλαμβάνει την ανοικτή αιμόσταση με απολίνωση αγγείων , τον πυελικό επιπωματισμό (pelvic packing) και τέλος τον αρτηριακό εμβολισμό.
Πρωτόκολλα μαζικής μετάγγισης ST. GEORGES HOSPITAL ΛΟΝΔΙΝΟΥ
Αρτηριακός εμβολισμός
Δεν νοείται κέντρο αντιμετώπισης των καταγμάτων της πυέλου αν δεν υπάρχει ειδική μονάδα επεμβατικής ακτινολογίας και ειδικότερα αρτηριακού εμβολισμού. Έχει αποδεχθεί στην διεθνή βιβλιογραφία ότι η επιβίωση των ασθενών έπειτα από μια μείζονα κάκωση της πυέλου, εξαρτάται άμεσα από το χρονικό διάστημα στο οποίο μπορεί να οργανωθεί και να πραγματοποιηθεί ο αρτηριακός εμβολισμός. Δηλαδή με ένα ειδικό coil (έλασμα-σπείραμα) να αποφραχθεί (βουλώσει) η αρτηρία που αιμορραγεί (μόνιμα ή παροδικά) και φυσικά να σωθεί η ζωή του ασθενούς. Ο χρόνος πραγματοποίησης του εμβολισμού σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεπερνά το χρονικό διάστημα της 1 h. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουμε την τύχη να έχουμε έναν επεμβατικό ακτινολόγο στο κέντρο μας που έχει εξειδικευτεί στη Γαλλία με πάρα πολύ καλές δυνατότητες στην αντιμετώπιση αυτών των κακώσεων και κυριολεκτικά έχουν σωθεί ασθενείς μπροστά στα μάτια μας!
- Ο επεμβατικός ακτινολόγος απαραίτητο μέλος της ομάδας αντιμετώπισης του πολυτραυματία.
- Eμβολισμός της οσφυολαγoνίου αρτηρίας (iliolumbar)
- Προσπάθεια για εμβολισμό σε ασθενή με κάταγμα πυέλου και αιμοδυναμική αστάθεια
-
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΝΙΜΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ ΠΥΕΛΟΥ ΚΑΙ ΙΕΡΟΥ ΟΣΤΟΥ
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ ΙΕΡΟΥ ΔΙΑΔΕΡΜΙΚΑ
Τα κατάγματα του ιερού όπως και επίσης τα κατάγματα της οπίσθιας πυέλου, αντιμετωπιζόταν με ευρείες χειρουργικές προσπελάσεις με αποτέλεσμα μεγάλο ποσοστό λοιμώξεων και αιμορραγιών και ουσιαστικά μεγάλη επιβάρυνση της ήδη ταλαιπωρημένης υγείας των ασθενών. Στο κέντρο μας εφαρμόζεται η διαδερμική αντιμετώπιση των καταγμάτων του ιερού και της οπίσθιας πυέλου με αυλοφόρους κοχλίες τιτανίου. Η τεχνική πραγματοποιείται με τη βοήθεια ταυτοχρόνως δύο συσκευών δισδιάστατης ακτινοσκόπησης c-arm ή και τρισδιάστατης με τη βοήθεια O-arm.
Διαδερμική οστεοσύνθεση κατάγματος ιερού
Όπως βλέπετε μέσα σε χρονικό διάστημα 10 με 15 λεπτά έχει ολοκληρωθεί η οστεοσύνθεση έχει σταθεροποιηθεί η ιερολαγόνιος άρθρωση ή το κάταγμα του ιερού οστού, και το κέρδος είναι:
- Μικρή πιθανότητα λοίμωξης για τον ασθενή
- Ελάχιστη απώλεια αίματος
- Γρηγορότερη κινητοποίηση αφού ο ασθενής βαδίζει την επόμενη μέρα
- Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
- Πολύ μικρότερη παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο
- Κάταγμα πυέλου και ιερού οστού
- Διαδερμική οστεοσύνθεση με τη χρήση πλοηγού και του Ο-arm χωρίς τομές και απώλεια αίματος
- Έλεγχος οστεοσύνθεσης με τον πλοηγό
- Οστεοσύνθεση κατά τη διάρκεια του χειρουργείου όπου φαίνεται ο ειδικός δείκτης (tracker)
- Μετά την οστεοσύνθεση του κατάγματος πυέλου και του ιερού.
Αξίζει να τονίσουμε ότι με την οπίσθια προσπέλαση του ιερού ( δηλαδή με την κλασική ανοικτή χειρουργική μέθοδο) το ποσοστό λοίμωξης και επιπλοκών από τα μαλακά μόρια δηλαδή διάσπαση του τραύματος, αιμορραγία και λοίμωξη, φθάνει το 20%.
ΜΟΝΙΜΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ ΠΥΕΛΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ
Στο κέντρο μας, με την ομαδική προσέγγιση του ασθενούς από ιατρούς συναφών ειδικοτήτων που όμως έχουν εξειδικευτεί στις συγκεκριμένες κακώσεις, μπορούμε να φέρουμε εις πέρας τα πλέον δυσεπίλυτα και δυσθεράπευτα κατάγματα του πυελικού δακτυλίου (της λεκάνης). Η προσέγγιση είναι αρχικώς αυτή που πρέπει να είναι σε κάθε τέτοιο κάταγμα, δηλαδή η το συντομότερο δυνατόν ανάταξη του κατάγματος, σταθερή οστεοσύνθεση και γρήγορη κινητοποίηση του ασθενούς καθώς και επίσης η στενή παρακολούθηση κατά όλη τη διάρκεια της αποθεραπείας του. Ακόμα και όταν πορωθεί (κολλήσει) το κάταγμα, επειδή αυτά τα κατάγματα έχουν πολλές προεκτάσεις στην καθημερινότητα του ασθενούς, υπάρχει συνεχής επαναξιολόγηση για την έγκαιρη πρόληψη πιθανώς άλλων επιπλοκών όπως χρόνιος πόνος, διαταραχές ούρησης, στυτική δυσλειτουργία. Είναι σημαντικό να μην ξεχνούμε και άλλες λιγότερο φανερές επιπλοκές όπως για παράδειγμα η κατάθλιψη, την οποία δεν πρέπει να την παραγνωρίζουμε σε αυτές τις βαριές κακώσεις.
Με την διαδερμική τεχνική (δηλαδή χωρίς να χρειαστούν τομές που σημαίνουν απώλεια αίματος και μετεγχειρητικό πόνο) αντιμετωπίζουμε αρκετά κατάγματα του πυελικού δακτυλίου και ειδικότερα των ηβικών κλάδων και του ισχιακού κυρτώματος, ακόμη και της λαγονίου ακρολοφίας. Όπως φαίνεται στην φωτογραφία με τη βοήθεια της τεχνολογίας αιχμής που χρησιμοποιούμε, μπορούν να σταθεροποιηθούν ελαφρώς έως μετρίως παρεκτοπισμένα κατάγματα, με τη βοήθεια κλειστής ανάταξης ή με πολύ μικρή τομή για να πετύχουμε την καλύτερη ανάταξη με ελάχιστη απώλεια αίματος (πολύ μικρότερη από ότι αν γινόταν η κλασική ανοικτή χειρουργική μέθοδος).
Βέβαια υπάρχουν και κατάγματα που είναι αρκετά έως πολύ παρεκτοπισμένα. Σε αυτές τις περιπτώσεις προκειμένου να έρθουν όλα τα οστικά τεμάχια στη φυσιολογική τους θέση θα χρειαστεί να γίνει η κλασική ανοικτή χειρουργική μέθοδος. Έτσι πετυχαίνουμε ανατομική ανάταξη ή αλλιώς την τέλεια ανάταξη. Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις, η ψηφιακή τεχνολογία μας βοηθάει και μας δίνει εικόνες τρισδιάστατης αξονικής τομογραφίας ακόμα και κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, ώστε να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι έχουμε αποκαταστήσει όσο το δυνατόν τελειότερα την συνέχεια της πυέλου. Σε τέτοια περίπτωση και σύμφωνα πάντα με τη διεθνή βιβλιογραφία, ο ασθενής θα έχει την συντομότερη επάνοδο στην οικογένεια και στην εργασίας του, με την μικρότερη πιθανότητα για ανεπιθύμητες επιπλοκές. Αυτός είναι ο σκοπός του κέντρου μας.
- Διαδερμική οστεοσύνθεση κατάγματος ηβικού κλάδου πυέλου
- Χρησιμοποίηση πλοηγού (navigation)
- Συρραφή τομής εισόδου κοχλία μόνο με ένα ράμμα
- Διεκβολή του κοχλία
-
ΣΎΓΧΡΟΝΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ ΚΟΤΥΛΗΣ ΜΕ ΠΛΟΗΓΟ
Τα κατάγματα κοτύλης αποτελούν ενδαρθρικά κατάγματα και όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές απαιτούν ανατομική ανάταξη δηλαδή την επαναφορά στην αρχική τους κατάσταση όλων των ραγέντων οστικών τεμαχίων έτσι ώστε η αρθρική επιφάνεια να είναι κατά το δυνατόν τέλεια. Συνεπώς, ο κύριος σκοπός είναι να προληφθεί η οστεοαρθρίτιδα και η καταστροφή της άρθρωση, που θα έρθει αν η άρθρωση πάψει να είναι λεία και παραμείνει με ασυμμετρία.
Α. Κατάγματα κοτύλης στον ηλικιωμένο
Επιπροσθέτως, όπως αναφέραμε ήδη στις παθήσεις για τα κατάγματα κοτύλης, τα κατάγματα κοτύλης στους ηλικιωμένους, ολοένα και περισσότερο αυξάνονται. Αυτό συμβαίνει λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης και της συνακόλουθης οστεοπόρωσης. Τα κατάγματα κοτύλης που έχουν ειδικούς χαρακτήρες (αφορούν την πρόσθια κολώνα και το έδαφος της κοτύλης), έχουν εξαιρετικά δύσκολη αντιμετώπιση. Επιπλέον απαιτείται να είναι εξειδικευμένος και με μεγάλη εμπειρία ο χειρουργός. Επομένως απαιτούνται ειδικές τεχνικές που προσδίδουν σταθερότητα χωρίς να επιβαρύνουν τον ασθενή και χωρίς σημαντική απώλεια αίματος. Επιπροσθέτως υπάρχουν ειδικά εργαλεία και ειδικά υλικά με ειδικές πλάκες για ανάταξη του εδάφους της κοτύλης το οποίο στους ηλικιωμένους εμφανίζει μεγάλη συντριβή. Με την σύγχρονη αντιμετώπιση, ο ηλικιωμένος θα μπορέσει να κινητοποιηθεί άμεσα , από την πρώτη κιόλας μετεγχειρητική ημέρα, χωρίς να χρειαστεί να παραμείνει κλινήρης για μεγάλο χρονικά διάστημα όπως γίνεται δυστυχώς σε πολλά νοσοκομεία ακόμη και σήμερα, αποφεύγοντας έτσι σοβαρές επιπλοκές.
Ειδικές πλάκες για τα κατάγματα κοτύλης τους ηλικιωμένους
Β. Κατάγματα κοτύλης στον πολυκαταγματία με τρισδιάστατη αξονική κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.
Πολλές φορές οι χειρουργικές προσπελάσεις για τα κατάγματα κοτύλης είναι αιματηρές και στο πλαίσιο του πολυτραυματία δεν μας επιτρέπεται να πραγματοποιηθούν άμεσα, με αποτέλεσμα να χάνουμε την ευκαιρία της ανατομικής ανάταξης δηλαδή τα τεμάχια είναι δύσκολο αν έχουν πορωθεί (κολλήσει) σε μια θέση, να τα «ξεκολλήσουμε» και να τα επαναφέρουμε στην αρχική τους θέση. Σε αυτόν τον τομέα μας βοηθάει πάρα πολύ η διαδερμική αντιμετώπιση με πλοηγό, όπου μπορούμε άμεσα να κάνουμε κλειστή ανάταξη (χωρίς να «ανοίξουμε» τον ασθενή) και να τοποθετηθούν τα τεμάχια στη θέση τους. Η ανάταξη αυτή μπορεί μάλιστα να ελεγχθεί κατά διάρκεια του χειρουργείου με τη βοήθεια τρισδιάστατης αξονικής τομογραφίας την ώρα που χειρουργείται ο ασθενής, με αποτέλεσμα να επιτύχουμε την ό,σο το δυνατόν καλύτερη ανάταξη και ένα άριστο λειτουργικό αποτέλεσμα.
Διεγχειρητικός έλεγχος ανάταξης με τρισδιάστατη αξονική τομογραφία
Γ. Κατάγματα κοτύλης ή /και πυέλου και αντιμετώπιση με σύνθετη αρθροπλαστική ισχίου σε οξεία φάση
Συνδυασμός οστεοσύνθεσης κοτύλης και αρθροπλαστικής σε ένα χρόνο
Πολλά κατάγματα κοτύλης έχουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ακόμη και με την χειρουργική επέμβαση (της οστεοσύνθεσης) δεν μπορεί να αποκατασταθούν στην προτέρα κατάσταση οι αρθρικές επιφάνειες και χρειάζεται να αντικατασταθεί η άρθρωση από εμφύτευμα. Αυτό συμβαίνει τόσο σε νεαρά άτομα όσο και σε ηλικιωμένα. Υπάρχουν κάποιες κατηγορίες καταγμάτων για τα οποία γνωρίζουμε από πριν ή και κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης ότι θα έχουν πολύ άσχημη πρόγνωση. Αυτές οι περιπτώσεις είναι :
- Πολύ συντριπτικά κατάγματα της μηριαίας κεφαλής
- Μεγάλη συντριβή και πολλά τεμάχια marginal impaction δηλαδή τεμάχια της αρθρικής επιφάνειας της κοτύλης που έχουν διασπαστεί και παρεκτοπιστεί
- Αν υπάρχει κάταγμα στην οροφή της κοτύλης (περιοχή που δέχεται τα περισσότερα φορτία κατά τη βάδιση)
- Κατάγματα παρεκτοπισμένα, πέρα από την κοτύλη και του αυχένα του μηριαίου οστούν
- Κατάγματα με βαθιές διαβρώσεις στην αρθρική επιφάνεια σε άτομα μεγάλης βιολογικής ηλικίας.
- όταν προϋπάρχει αρθρίτιδα στην άρθρωση του ισχίου πριν το κάταγμα, οπότε δεν έχει νόημα η οστεοσύνθεση γιατί ούτως ή άλλως ο ασθενής θα έχει αναπηρικό πόνο λόγω αρθρίτιδας ακόμη και λεία αρθρική επιφάνεια να αποκαταστήσουμε.
- Σε ηλικιωμένους ασθενείς με συντριβή στην αρθρική επιφάνεια επιλέγουμε την χειρουργική επέμβαση που θα τους κινητοποιήσει εύκολα και τάχιστα, αποφεύγοντας την μακρόχρονη αποθεραπεία της οστεοσύνθεσης σε οστεοπορωτικό οστούν.
- Συντριπτικό κάταγμα της κεφαλής του μηριαίου
- 4 τεμάχια από την κεφαλή του μηριαίου και ένα οστικό τεμάχιο από την κοτύλη
- Ολική αρθροπλαστική ισχίου
- Τεμάχιο με marginal impaction : Ο προσανατολισμός της αρθρικής επιφάνειας της κοτύλης έχει αλλάξει κατεύθυνση και δεν «βλέπει» προς την μηριαία κεφαλή
- Διαβρώσεις στον αρθρικό χόνδρο της μηριαίας κεφαλής και αρθρικό τεμάχιο με marginal impaction, όπου ο προσανατολισμός της αρθρικής επιφάνειας του έχει αλλάξει και δεν «βλέπει» προς την μηριαία κεφαλή
- Γυναίκα 32 ετών με κάταγμα κοτύλης
- Αποτυχημένη οστεοσύνθεση σε άλλο νοσοκομείο
- Η ασθενής διακομίζεται στο κέντρο μας και πραγματοποιείται οστεομεταμόσχευση και αρθροπλαστική.
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις μπορεί ο έμπειρος χειρουργός να κάνει σε ένα χρόνο οστεοσύνθεση των τοιχωμάτων της κοτύλης & πυέλου. Και ταυτόχρονα μπορεί σύνθετη ολική αρθροπλαστική ισχίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χειρουργός όμως, πρέπει να έχει εξειδικευθεί και να είναι εξοικειωμένος και με τις δύο τεχνικές:
- την οστεοσύνθεση των καταγμάτων της πυέλου
- τεχνικές της ολικής αρθροπλαστικής ισχίου.
Αυτή την ιδιαιτερότητα την έχουμε στην ομάδα μας από το 2006. Επίσης έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό περιστατικών τέτοιας μορφής στον ελλαδικό χώρο. Υπάρχουν πολλά περιστατικά που μπορούμε να σας δείξουμε με ανάλογες καταστάσεις. Μπορείτε φυσικά να έρθετε σε επαφή με τον ίδιο τον ασθενή ώστε να σας παρουσιάσουν την εμπειρία τους. Σε αυτά τα δύσκολα περιστατικά δεν αποκαθίσταται μόνο η ποιότητα της ζωής των ασθενών και φεύγει ο πόνος. Κυριολεκτικά προλαμβάνουμε σοβαρές επιπλοκές που μπορεί σε άλλη περίπτωση σαφέστατα και ευθέως, να απειλούσαν την ζωή των ασθενών. Αυτό θα συνέβαινε διότι θα είχαν αναγκαστεί να παραμείνουν στο κρεβάτι για το κάταγμα της πυέλου ή και της κοτύλης.
- Ανάταξη και ολική αρθροπλαστική σε ένα χρόνο.
- Ασθενής 28 ετών με σοβαρά παρεκτοπισμένο κάταγμα πυέλου και κοτύλης (90Ο Στροφή)
Γιατί να επιλέξετε το κέντρο μας;
Το κέντρο μας είναι μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα. Παρέχει υψηλού επιπέδου διάγνωση και εξειδικευμένη θεραπεία για κατάγματα πυέλου και κοτύλης με τη χρησιμοποίηση ψηφιακών τεχνολογιών. Η ομάδα μας έχει αντιμετωπίσει επιτυχώς ακόμα και τα πιο δύσκολα περιστατικά που δυστυχώς αυξάνονται συνεχώς στις μέρες μας.